Standardele ISO abordeaza problema fraudelor si bunurilor contrafacute
ISO a înfiinţat două noi comisii pentru a dezvolta standarde pentru combaterea contrafacerii de bunuri materiale şi a fraudelor.Comisia ISO / PC 246, Instrumente de combatere a falsificării, a tinut prima reuniune in martie 2009 la Saint-Denis, Franţa.
Componenta comisiei ISO / TC 247, Masuri contra fraudelor si de control , a fost aprobata si se astepta prima ei reuniune la sfarsitul anului curent.
Comisia ISO / PC 246 a fost stabilită în urma unei cereri din partea AFNOR (membru ISO din Franţa).
Conform propunerii, în ultimul deceniu s-a cunoscut un boom în ceea ce priveste produsele contrafacute, acestea ne mai fiind limitate la produsele de lux , estimandu-se un procent de 10% din comertul mondial facut cu acest tip de produse.
Produsele contrafacute nu ofera aceeasi garantie in ceea ce priveste siguranta si/sau conformitatea cu cerintele de mediu sau alte exigente reglementatoare.
Prin urmare, nu numai ca denatureaza concurenta, violeaza interesele si drepturile de proprietate intelectuala ale producatorilor legitimi, subminand comertul echitabil si denaturand veniturile fiscale, dar ele genereaza si un risc constant pentru consumatori si utilizatori, inclusiv pentru lanturile de distributie.
Acest lucru este deosebit de periculos, de exemplu, în cazul în care afectează produsele medicale sau alimentare.
În prezent, există sute de dispozitive şi sisteme care pot fi folosite pentru a autentifica produsele originale, dar nu există nici un standard global disponibil pentru a ajuta la compararea diferitelor sisteme, pentru stabilirea criteriilor de performanta sau a interoperatibilitatii.
Un standard internaţional ISO ar creşte transparenţa pieţei în ceea ce priveşte fiabilitatea şi robusteţea instrumentelor de autentificare.
Acesta ar ajuta firmele să facă o alegere în cunoştinţă de cauză la selectarea celor mai bune instrumente pentru a stabilirea autenticitatii unui produs.
Standardul ISO ar ajuta, de asemenea, vânzătorii de sisteme anti-contrafacere, indiferent dacă sunt simple sau complexe, pentru a îmbunătăţi soluţiile pe care le oferă. sursa: iso.org