luni, 29 martie 2010

Manual de evaluare a conformitatii- “Construirea increderii”

Echipa de succes ISO-UNIDO puncteaza din nou cu recentul manual de evaluare a conformitatii- “Construirea increderii”

Construirea increderii – Mijloace de evaluare a conformitatii

Parteneriatul fructuos dintre ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) si UNIDO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala) a produs un manual nou, Construirea increderii - Mijloace de evaluare a conformitatii.

Construirea increderii este un manual cuprinzator, prietenos, care acopera toate aspectele legate de evaluarea conformitatii si rolul acesteia in comertul international, fiind util pentru manageri, autoritati de reglementare si reprezentanti ai consumatorilor.

Prefata cartii, semnata de secretarul general ISO, Rob Steele si directorul general UNIDO, Kandeh K. Yumkella, mentioneaza: "Oamenii de afaceri, consumatorii si functionarii publici au anumite asteptari cu privire la calitatea, siguranta, fiabilitatea, interoperabilitatea, eficienta si sustenabilitatea in raport cu mediul a diverselor categorii de produse si servicii.

"Evaluarea conformitatii ofera mijloacele pentru testarea concordantei acestor produse si servicii cu aceste asteptari, in relatie directa cu standardele, reglementarile si specificatiile relevante. De asemenea contribuie la asigurarea ca produsele si serviciile prestate se ridica la nivelul promis. Cu alte cuvinte, evaluarea conformitatii creeaza incredere. "

Cu toate acestea, neacceptarea rapoartelor de testare si a certificatelor de conformitate continua sa fie un obstacol major in calea comertului international.

Revizuiri succesive ale Acordului Organizatiei Mondiale a Comertului privind barierele tehnice in calea comertului au marcat utilitatea standardelor de evaluare a conformitatii si a ghidurilor elaborate de catre ISO si Comisia Electrotehnica Internationala (IEC), in vederea armonizarii practicilor de evaluare a conformitatii si crearii de repere pentru competenta tehnica a organismelor de evaluare .

Prin urmare utilizarea acestor standarde si ghiduri ajuta la depasirea barierelor comerciale.

Intre timp, UNIDO a adunat mai mult de 40 de ani de experienta in sprijinirea fundamentarii si actualizarii standardelor si a structurilor de evaluare a conformitatii in intreaga lume. (www.iso.org)