miercuri, 3 februarie 2010

HACCP ISO 22000 la Ziua Mondiala a Alimentatiei

Din sutele de standarde ISO referitoare la produsele alimentare, ISO 22000 (HACCP) se ocupa direct de siguranta alimentara:

ISO 22000 / 2005 HACCP ofera cerinte pentru sistemele de management in domeniul sigurantei alimentare. La sfarsitul anului 2007, a fost pus in aplicare in peste 4 000 de organizatii din 93 de tari;
ISO / TS 22003:2007 defineste normele aplicabile pentru auditul si certificarea unui sistem de management al sigurantei produselor alimentare si ofera informatiile necesare pentru clienti despre modul in care a fost acordata certificarea furnizorilor;
ISO 22005:2007 stabileste principiile si cerintele pentru proiectarea si punerea in aplicare unui sistem de urmarire a traseului alimentelor si furajelor, asigurand securitatea produselor alimentare pentru consumatori.

De asemenea, relevant pentru Ziua Mondiala a Alimentatiei din acest an este seria ISO 28000 care precizeaza cerintele pentru un sistem de management al securitatii, pentru asigurarea sigurantei in lantul de aprovizionare.

Aceste standarde pot fi aplicate de catre organizatii de toate dimensiunile implicate in productie, prestare de servicii, depozitare sau transport aerian, feroviar, rutier si maritim la orice etapa a procesului de productie sau de furnizare.

Mai multe comisii tehnice ISO sunt implicate in elaborarea de standarde internationale pentru produsele alimentare.

Activitatea centrala este legata de ISO / TC 34, Produse alimentare, care a dezvoltat 748 de standarde si documente conexe.

Cincizeci de tari participa la lucrarile ISO / TC 34 si alte 57 au statut de observator.

Principalele parti interesate direct de activitatea sa sunt producatorii agricoli, fabricantii de produse alimentare, laboratoare, comerciantii cu amanuntul, consumatorii si autoritatile de reglementare. (www.iso.org)