Odata cu cresterea afacerilor internationale si a cooperarii tehnologice, diverse parti interesate au dezvoltat unele proceduri si moduri de cooperare care sunt considerate in mod obisnuit a constitui bune practici pentru dezvoltarea standardelor la toate nivelurile.
Astfel de practici sunt elaborate intr-un numar de coduri si de indrumari, incluzand mai ales Acordul privind barierele tehnice in calea comertului emis de Organizatia Mondiala a Comertului (WTO/TBT) , Anexa 3, Codul Bunelor Practici pentru Pregatirea, Adoptarea si Aplicarea Standardelor.
Acest curs ofera o introducere de calitate, cu aplicatii aprofundate, a bunelor practici de standardizare, scotand in evidenta Codul TBT, alaturi de alte resurse. Este explicat ce trebuie intreprins pentru a produce standarde credibile la nivel national si sunt explicate conexiunile si participarea la standardizarea regionala si internationala.
Acest curs mai contribuie si la bagajul de cunostinte si la programele de formare necesare pentru a indeplini obligatiile WTO legate de bunele practici de standardizare.
Cursul vizeaza directorii tehnici ai organismelor membre ISO si ai membrilor corespondenti ISO. In plus, de curs pot beneficia persoanele care conduc comitete nationale, in special secretarii TC/SCs. O cerinta pentru a participa la acest curs este intelegerea fundamentala a standardizarii internationale.
Cursul vizeaza dezvoltarea abilitatilor prin care participantii:
• Sa organizeze activitati de standardizare la nivel national, in acord cu Codul Bunelor Practici
• Sa se asigure ca diferitele parti interesate sunt reprezentate in mod corespunzator
• Sa dezvolte standarde logice si coerente fara a “reinventa roata”
• Sa implementeze un sistem al procesului potrivit in dezvoltarea standardelor pe care oricine poate sa il inteleaga